Het is telkens weer een uitdaging om voldoende én goed opgeleide scheidsrechters te vinden voor al onze wedstrijden. Om tegemoet te komen aan de noden van onze club hebben we volgende richtlijnen uitgewerkt: 
  • U7/8/9:  Hier rekenen we op de ouders om te fluiten. Alle ouders fluiten een keer voor een match, ook ouders zonder ervaring. Indien nodig maakt de TM een schema op zodat ouders zich kunnen voorbereiden. Deze ouders worden ondersteund, waar mogelijk/nodig, door ervaren umpires (meestal is dit ook veldverantwoordelijke op die dag). Indien gewenst, gaan we korte cursus geven.       

  

  • U10-U19: 
    • Nationale en VHL-1 Teams (1 BlueLions umpire per match thuis en uit): deze teams hebben vaste umpires. Potentieel toekomstige Club Umpires krijgen ook de mogelijkheid om ervoor te fluiten. Dit zal gebeurt in overleg met de TM.  Heeft je team support nodig, dan kan het terecht bij het CUC (Club Umpire Committee). 
    • VHL2/3/4 Teams (2 BlueLions umpires, enkel voor thuismatchen): 

De club probeert voor 1 scheidsrechter te zorgen. De 2e scheidsrechter is een ouder van het team. Wij willen de ouders vragen/aanmoedigen om betrokken te blijven als umpire. 

De vanuit de club aangestelde umpire komt uit: 

- Onze pool van “Umpires In Opleiding” (Umpire Academy - voor jeugd vanaf U14 en geïnteresseerde ouders) en Club Umpires. 

- Een U16-U19 jeugdspeler via arbitrage verplichting. Dit is nieuw vanaf het voor van 2022. 

Doelstelling is om coaching van deze umpires te voorzien op match dag. Dat gebeurt vaak de veldverantwoordelijke mits die ook een ervaren umpire is. 

  • Volwassenen: De teamspelers fluiten (iedereen een keertje op rotatie basis).  Voor Heren1 en Dames1 in de Nationale Belgian League, zullen we ons inspannen om geschikte umpires aan te stellen in overleg met de TM.

 

We wijzen jullie er op dat het vinden van een scheidsrechter een verantwoordelijkheid van het team is.  Deze positie binnen het team opvullen moet het doel zijn van elk team.  

Scheidsrechters kennen de regels van de leeftijdscategorie waarvoor ze fluiten. Vanaf U10 behaalden ze bij voorkeur een licentie. 

 

Vanaf U14 is een licentie verplicht. Ook spelers vanaf U14 beschikken over hun licentie om te mogen SPELEN. Als deze licenties niet in orde zijn, wordt de club ervoor beboet.    

 

Hoe kan je je licentie behalen? 

Hiervoor moet je een online test van de VHL afleggen, je doet de test dus thuis, wanneer het jou past.  

- door het drillster formullier in te vullen om een persoonlijk account aan te vragen

Vermeld hierbij het e-mailadres dat je wil gebruiken, je naam en tot welke ploeg je behoort.  Zorg er zeker voor dat dit e-mailadres verschillend is van andere leden van het gezin die ook een account hadden/hebben.  Je registreren onder je eigen naam is handig voor ons, zo moeten we niet gaan zoeken naar 'gelukzakje92' van de club!   

- Oefenen maar! 

Via deze webapplicatie (drillster) krijg je een aantal oefeningen, filmpjes, situatieschetsen,.. die jij via meerkeuzevragen moet oplossen.

Denk je klaar te zijn om het examen af te leggen?  Lees deze tips!

- Het beste is voldoende door de oefenvragen te gaan van Drillster, die komen telkens terug tot je ze kent en komen ook zo opnieuw op het examen. Als je een oefenscore hebt van 90-100% kan je examen zonder zorg aan.

- Let op: je moet minstens 80 % halen. Bij tweemaal niet slagen wordt je account geblokkeerd (zo wil men voorkomen dat je je examen doet zonder te oefenen).  Is jouw account geblokkeerd en ben je goed voorbereid om de test te kunnen afleggen, stuur dan een mail naar umpire@bluelions.be met de melding dat jouw account geblokkeerd werd owv 2 mislukte pogingen.  We doen dan een nieuwe aanvraag voor jou.  Hou in dit geval rekening met een langere wachttijd van om en bij de 2 weken.

  

Bij Umpire vragen of moeilijkheden: umpire@bluelions.be

 

Hoe zal de club je helpen? 

We voorzien ondersteuning op matchdagen bij thuiswedstrijden.  

We hebben een programma om onze referees op te leiden en te erkennen.  

 

Onze aanpak: 

We verkiezen referees met een passie voor de sport.  Bij voorkeur fluit je wekelijks om zo ervaring op toen.    

1. We beschikken over een Umpire Academy jeugd referee team/Umpira .  Deze jongens en meisjes spelen hockey bij onze club (in de teams U14 en up) en beschikken over hun licentie. Ze fluiten meerdere wedstrijden per seizoen en krijgen extra begeleiding van onze clubumpire.  Zo krijgen ze feedback na iedere wedstrijd en worden er voor hen extra opleidingen voorzien.  Ze worden eerst ingezet bij de jongere teams (u9-u12) om zo door te groeien naar de wedstrijden op een volledig veld.  Omdat we ieder jaar meer teams hebben in de hogere leeftijdscategorieën is de nood aan ervaren referees die deze wedstrijden kunnen fluiten toegenomen.   

De club heeft een budget om deze jeugdleden te belonen. 

2. Arbitrage verplichting voor U16-19

Waarom? 

- om voldoende umpire te hebben 

- om spelers laten ervaren hoe het is om umpire te zijn en meer respect voor de umpires te ontwikkelen 

- om talenten te ontdekken 

Hoe gaat het in zijn werk? 

Elke speler in U16-U19 jeugd is verplicht 1-2x per seizoen te fluiten; 

De UCOM zal een rooster maken zodra het wedstijdschema bekend is.

De TM van het "leverende" team zal een speler aanwijzen om te fluiten voor de aangewezen match van het "ontvangende" team en dit communiceren. Mocht deze speler toch niet kunnen op het laatste moment, dan moet deze speler zelf een vervanging vinden uit haar/zijn team.  De TM zal hierbij zo goed mogelijk rekening houden met de maturiteit (“readiness”) van de speler umpire om de aangewezen match te fluiten. 

Iedereen, dus ook deelnemers in de Umpire Academy, wordt gevraagd 1-2x per jaar te fluiten. 

 

Heb jij jouw examen afgelegd en ben je geslaagd? 

Proficiat en bedankt! We zijn trots op jou!

We worden door de federatie op de hoogte gebracht en vanaf nu kan / mag je dus ook wedstrijden van U14 en up fluiten, maar nog belangrijker: jij bent nu perfect op de hoogte van alle spelregels.  We hopen dat we in de toekomst op jou beroep kunnen doen als scheidsrechter.  We weten dat dit niet voor iedere jeugdspeler weggelegd is, maar als je het toch eens wil proberen dan willen we jou bijstaan.  Ook ouders die dat wensen kunnen extra begeleiding aanvragen.  

Wil je een van onze vaste scheidsrechters worden, laat dit dan weten via umpire@bluelions.be  

We hopen dat velen onder jullie (ouders en spelers) zullen deelnemen aan onze opleidingen.  Een goede scheids is onmisbaar voor een schitterende wedstrijd.  

Sportieve groeten,

Nicolas Peten - Umpire Coach 

© 2020, website powered by Twizzit.com